Hoe kwetsbaar zijn wij eigenlijk? Het is een vraag die veel bedrijven niet kunnen beantwoorden. Rob Koch en Derk Yntema richtten vijf jaar geleden samen het security en privacy adviesbureau Sebyde op met als doel bedrijven bewuster te maken van de grote risico’s die ze lopen. “Wij maken ons grote zorgen.”

Gebrek aan bewustzijn

De cijfers liegen niet. Cybercriminaliteit kost onze economie jaarlijks bijna negen miljard euro. Een groot deel van die financiële schade komt op het conto van het bedrijfsleven. Volgens Derk Yntema en Rob Koch komt dit voor een groot deel door een gebrek aan bewustzijn. “Security wordt door veel bedrijven onderschat”, meent Koch. “Cijfers van cyberaanvallen stijgen, de schade stijgt en steeds meer bedrijven komen in aanraking met de risico’s. En toch gebeurt er veel te weinig. Wij maken ons grote zorgen.”

Rob Koch (links) en Derk Yntema richtten begin 2012 Sebyde op.

Back-up en recovery

Door de jaren heen bezochten Koch en Yntema al veel bedrijven die slachtoffer waren geworden van cybercriminaliteit. Zo zagen ze onder meer hoe een bedrijf met 15 medewerkers door ransomware meer dan een jaar aan gegevens kwijt raakte. Yntema legt uit: “We praten hier over back-up en recovery. Iedereen die in het bedrijfsleven zit hoort het toch al 20 jaar lang? Zorg nou dat je je back-ups op orde hebt. En toch zien we bij het MKB dat het vaak niet het geval is. Waarom? Er wordt gedacht dat een degelijk back-up systeem te duur is.”

Meer lezen?

In het uitgebreide interview gaan Rob Koch en Derk Yntema dieper in op thema’s als security awareness en de nieuwe privacywetgeving, maar ook op reputatieschade en hoe een goed privacybeleid het imago van bedrijven juist een boost kan geven. Bovendien geven de beide heren het MKB concrete handvatten hoe een degelijk security beleid in te richten.

Wil je het hele interview lezen? Als je rechts je e-mailadres achterlaat, sturen wij je de opgemaakte PDF direct toe.

cisco_uwdatabeveiligd_interview