In iedere branche zoeken organisaties naar manieren waarop mobiele apparaten de business kan versnellen. Zo houden verpleegkundigen een digitaal dossiers bij op iPads, gebruiken scholen custom apps in het tabletonderwijs en vertrekt een sales medewerkers met slechts zijn smartphone naar een klant. En hoewel de productiviteit en tevredenheid bij werknemers stijgt, zijn er grote uitdagingen rond apparaatbeheer (MDM) en security.

iOS: simpel, intuïtief en veilig

Apple heeft iOS ooit ontworpen om simpel, intuïtief en veilig te zijn. Encryptie, privacy controle, app-containers en andere security-features maken dat iOS een bijzonder veilig mobiel besturingssysteem is voor bedrijven. Maar het beveiligen van het besturingssysteem alleen is al lang niet meer voldoende. De mobiele security risico’s focussen zich meer en meer op het applicatiegebruik van werknemers. Hebben zij de juiste toegang om vertrouwelijke bedrijfsinformatie op te halen?

Het partnership tussen Cisco en Apple werd in 2015 al gesloten, in eerste instantie om een razendsnelle wifi-omgeving te creëren voor zakelijke gebruikers. Inmiddels zijn ook op security gebied de krachten gebundeld. Zo beschikken Apple-gebruikers met iOS 10 en 11 (gereleased op 19 september) over de Cisco Security Connector; een Enterprise-app bestaande uit functionaliteiten van zowel Cisco Clarity als Cisco Umbrella die zorgt voor diepe zichtbaarheid, controle en privacy op iOS-devices.

De Cisco Security Connector

De Cisco Security Connector kan draaien op door Mobile Device Management (MDM) gecontroleerde iOS apparaten en biedt bedrijven de volgende mogelijkheden:

Zichtbaarheid

Ten eerste biedt de app nauwkeurige zichtbaarheid in de processen die zich afspelen op iOS-apparaten. Denk hierbij aan processen die worden gegenereerd door gebruikers, applicaties of het apparaat zelf. Dit kan belangrijk zijn in het kader van compliance en zeker in geval van een cyberaanval. Zo kun je precies aantonen wat er is gebeurd, welke gebruikers getroffen zijn en wat het risico is van blootstelling. Bovendien kan de volledige geschiedenis van deze processen vanuit een intuïtief dashboard worden geraadpleegd.

Controle

Verder kan de Cisco Security Connector controle bieden, door het beschermen van gebruikers tegen kwaadaardige links of indirecte internetverbindingen. Deze bescherming ontstaat doordat alle internetdomeinaanvragen (DNS-requests) door Cisco Umbrella worden afgehandeld. Dit kunnen aanvragen zijn via wifi of via het mobiele netwerk.

Cisco Umbrella is een Cloud-platform dat is ingebouwd in de structuur van het internet en dient als een eerste laag van bescherming. Cisco Umbrella is een recursieve DNS-service, die simpel gezegd beslissingen kan maken of opgevraagde internetdomein kwaadaardig of veilig zijn. Kwaadaardige domeinen, zoals phishing links, worden automatisch geblokkeerd.

Diepgaandere informatie over Cisco Umbrella vind je hier.

Privacy

Ten slotte kan de Cisco Security Connector de privacy van Apple-gebruikers waarborgen. Dit komt doordat alle DNS-requests versleuteld worden door middel van DNS-Crypt. Hierdoor kan het DNS-pakketje niet uitgelezen worden tussen het iOS apparaat en de Cisco Umbrella Cloud. Door de toegevoegde authenticatie kan niemand zich voordoen als diegene met de juiste access.

Meer informatie over de samenwerking tussen Cisco en Apple – onder andere op het vlak van geoptimaliseerde wifi en collaboratie – vind jd hier.