Data zal de komende jaren een nog prominentere rol spelen in de groei van bedrijven. Als je data inderdaad cruciaal is voor de continuïteit van je business, vraag jezelf dan twee dingen af: hoe veilig is deze waardevolle data binnen mijn organisatie? En wat kan ik doen om dit te verbeteren?

Security Awareness

Om cybercriminaliteit binnen je organisatie een halt toe te roepen, is het noodzakelijk dat er ten eerste sprake is van security awareness. Security awareness is de mate waarin je personeel – op elk niveau in de organisatie – het belang van databeveiliging inziet en hier ook naar handelt. Medewerkers moeten weten waar de gevaren liggen, hoe ze met deze gevaren omgaan en naar wie ze toe moeten stappen als het misgaat.

Communicatie en transparantie zijn hierbij sleutelbegrippen. Bewuste medewerkers, die weten wat ‘best practises’ zijn met betrekking tot voorzorgsmaatregelen, maken je organisatie weerbaarder tegen cybercriminaliteit en verlagen de kans op datalekken en bijbehorende boetes.

Geïntegreerde security architectuur

Als bewustwording stap 1 is, dan is een gedegen security architectuur het vervolg. Als je goed beschermd wil zijn tegen hedendaagse geavanceerde bedreigingen als cryptoware, phishing en ransomware, dien je uit te gaan van een geïntegreerde security architectuur.

Een geïntegreerde security architectuur impliceert dat verschillende elkaar versterkende security oplossingen met elkaar samenwerken en communiceren in een netwerk om zo interne en externe bedreigingen een halt toe te roepen. Speciaal voor jou als MKB’er heeft Uw Data Beveiligd een betaalbare en eenvoudig te implementeren architectuur ontwikkeld, bestaande uit een ASA Next-Gen Firewall, Advanced Malware Protection (AMP) voor endpoints en Umbrella OpenDNS.

Data beveiliging maatregelen
Wat het MKB op dit moment doet tegen cybercriminaliteit.

ASA Next-Generation firewall

Een firewall is een apparaat voor netwerkbeveiliging dat verkeer naar of afkomstig van je netwerk bewaakt. Ze analyseren specifiek welk verkeer toegelaten mag worden en welk verkeer moet worden geblokkeerd. Een firewall maakt deze beslissingen op basis van de ingestelde veiligheidsregels en zijn daarom altijd persoonlijk afgestemd op de security wensen van je bedrijf. Cisco biedt het MKB altijd de meest geavanceerde en complete Next-Generation firewalls.

Het unieke aan deze firewalls is dat ze eigenlijk al een geïntegreerde security oplossing zijn. Ze combineren de functionaliteiten van een traditionele firewall namelijk met geavanceerde security oplossingen als:

  • Applicatie en micro-applicatie controle (AVC)
  • Dieper inzicht in netwerkverkeersstromen (NGIPS)
  • Geavanceerde malware bescherming (AMP)
  • Websecurity (URL-filtering)

Advanced Malware Protection voor Endpoints

Malware is een verzameling van malafide software. Malware kent geen grenzen en dat zou ook moeten gelden voor je databeveiliging. Advanced Malware Protection (AMP) gaat veel verder dan alleen malware detectie; AMP biedt bescherming tegen het gehele aanvalsspectrum: vóór, tijdens en na een aanval. Dit retrospectieve karakter van AMP is een belangrijk element, aangezien malware zich vaak pas lange tijd na het nestelen in een netwerk verdacht gaat gedragen.

AMP is geïntegreerd in de Cisco Next-Gen firewalls, maar is ook beschikbaar voor endpoints. AMP for Endpoints biedt diepgaande inzichten in activiteiten van (uitvoerbare) bestanden op al uw endpoints, zodat je bedreigingen snel kunt opsporen, de reikwijdte van een besmetting kunt bepalen en deze direct kunt herstellen. Omdat malware aanvalt via meerdere aanvalsvectoren, beschermt AMP endpoints met Windows-, MAC OS-, Android- en Linux-besturingssystemen.

Umbrella

Cisco Umbrella is een security oplossing die bedrijven beschermt tegen websites en netwerken die malware herbergen. Dit doet Umbrella door jou als gebruiker niet naar een website met een slechte reputatie te laten navigeren. Umbrella werkt samen met meer dan 500 internet serviceproviders en ziet zo elke dag opnieuw heel veel internetactiviteit. Hierdoor kan Umbrella goed inschatten waar een botnet gecreëerd wordt en welke domeinnamen en IP-adressen daarmee gemoeid zijn.

De werking van Umbrella OpenDNS.

Gebruikers van Umbrella kunnen OpenDNS eenvoudig inschakelen door hun interne DNS-server aan te passen naar de DNS-servers van Cisco Umbrella OpenDNS. Daarmee is OpenDNS bovendien een effectieve oplossing om medewerkers buiten het netwerk goed te beschermen.

Veel medewerkers zetten thuis hun VPN uit, omdat ze niet willen dat er wordt meegekeken door een werkgever. OpenDNS is laagdrempeliger. Je kunt eenvoudig het IP van je DNS-server overzetten naar OpenDNS. Dankzij de grote kennis en zichtbaarheid die OpenDNS heeft van het internet ben je altijd en overal goed beschermd.

Email Security

Behalve deze drie krachtige onderling samenwerkende security oplossingen, kun je extra bescherming overwegen voor bijvoorbeeld je emailprogramma’s. Email Security van Cisco zorgt ervoor dat je medewerkers beschermd zijn tegen bedreigingen afkomstig uit inkomende emails zoals phishing.

Daarnaast houdt Email Security controle over alle data die het netwerk verlaat en is het mogelijk om versleutelde e-mails te versturen tussen organisaties. Email security biedt bescherming tegen een breed assortiment aan bedreigingen, als virussen, SPAM, malicious code, phishing e-mails, zero-hour threats en DDoS attacks.